Hírek
Rólunk
Elérhetőség
Tagok
Tutor-rendszer
Korábbi rendezvényeink
Gólyáknak

Alapszabály
Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny
Oktatási segédlet
Linkek
 

      
Postacímünk:
1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. I/22

E-mail:
szasz.bme@gmail.com


Adó 1%
Kérjük, támogassa Szakkollégiumunk munkáját
adója 1%-ának felajánlásával!
Kedvezményezett neve:
BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium
Adószám: 18243307-1-43
Előre is köszönjük szíves felajánlását!


Programjaink:

Konzultációs naptár:

Facebook oldalunk:

Hírek

Teaest Vértessy Beátával


Kedves érdeklődők!

Mindenkit sok szeretettel meghívunk a teaestünkre, kötetlen beszélgetés egy csésze forró tea mellett karunk kiváló oktatójával:

Dr. Vértessy Beátával.

Időpont: április 28. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Ch 308.

Téma expo


Minden kutatás iránt érdeklődőt szeretettel várunk a téma expon, itt a tanszékek aktuális kutatási tevékenységeiről hallhattok rövid ismertetőket, kiemelten ajánljuk TDK, szakdolgozat, és diplomamunka téma keresőknek.

Időpont: február 24. (szerda) 18:00

Helyszín: Ch 205.

Karácsonyváró koncert


Hagyományainkhoz híven, idén is megrendezzük a Karácsonyváró hangversenyünket! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, az ünnepi hangulat garantált!

Időpont: december 10. (csütörtök) 19:00

Helyszín: K.I.72.

Szerves kémia verseny


Idén a Szent-Györgyi Albert Szakkollégium egy szerves kémiai versennyel vár minden érdeklődő hallgatót. A versenyen 2 kategóriában lehet nevezni, másod-illetve harmadéves Bsc hallgatók külön mérhetik össze tudásukat. A versenyen az alap szerves reakciókon kívül technológiai jellegű problémamegoldó feladatok is lesznek, továbbá a harmadévesek a spektrumfejtésben szerzett ismereteiket is hasznosíthatják.

A verseny időpontja : 2015.11.30.
Helyszín: CH 308
Jelentkezés : kjoci17@gmail.com
email címre küldött levéllel, mely tartalmazza a kategóriátokat is!

Karácsonyváró koncert


Szokásunkhoz híven, idén is megrendezésre kerül a Karácsonyváró koncertünk, melyre zenélni vágyó hallgatókat keresünk. Jelentkezni az alábbi e-mail címen tudtok:
farkasvolgyikolos@gmail.com

Határidő: november 22.

Koncert ideje: December 10. 19:00

Dr. Szarka András előadása


Szakkollégiumunk 2016-ban ünnepli alapításának 15. évfordulóját.
Születésnapi programsorozatunkat november 18-án Szarka András előadása nyitja meg, aki névadónkról, Szent-Györgyi Albertről és híres felfedezéséről, a C-vitaminról fog nekünk beszélni.

Időpont: november 18. (szerda) 19:00

Helyszín: Ch C14

Az előadás címe:
"Látni, amit mások látnak, és gondolni, amit senki más" /Szent-Györgyi Albert/


Talán nincs még egy olyan molekula, amely annyi szállal kötődne a magyar tudomány világához, mint a C-vitamin. Az erős magyar kötődéshez, amely ma már teljes mértékben vitathatatlan, azonban rögös út vezetett. Az út legismertebb, legsikeresebb vándora kétségtelenül Szent-Györgyi Albert volt. Az a magyar kutató, akiről Linus Pauling azt mesélte, hogy egyszer az ő ötéves kislányával úgy beszélgetett, mint egy felnőttel. A kislány azt hitte, hogy a bibliai "Szent György" jött el hozzá. Pauling azonban hozzátette, hogy Szent-Györgyi nem volt szent. Az azonban kétségtelen, hogy "ő volt a világ legelragadóbb kutatója". Az előadás során megidézzük Szent-Györgyi Albert szellemét, betekintést adunk a kutató és a C-vitamin kapcsolatába. Egy kicsit eltávolodva a biokémiától, az embert helyezzük a középpontba, majd ismét kicsit közeledve a biokémia világához szemügyre vesszük a C-vitamin kutatásában elért legfrissebb (magyar) eredményeket.


Papp Soma: CSI Budapest


Ne hagyjátok ki következő előadásunkat, melyet Papp Soma fog tartani, CSI Budapest címmel.

Helyszín: Ch. 205.
Időpont: október 26. 19:00


"Napjainkban töretlen népszerűségnek örvendenek a különböző bűnügyi témájú sorozatok, ám ezek számos pontatlanságot, egyszerűsítést tartalmaznak, és ezért számtalan tévhit alapjául szolgálnak. A valódi helyszínelők és szakértők munkája, bár eltér a sorozatban látottaktól, mégis legalább annyira izgalmas. Az előadás az ő munkájukat és megoldásaikat mutatja be izgalmas példák segítségével."


Gyakornoki felhívás


MSc-s hallgatóknak ajánljuk az alábbi felhívást, amiben Paks II. bevezető programjában vehetnek részt a nyertes pályázók. Bővebb információért kattints ide.

MSMS Tudásközpont


Tavaly kezdtük meg munkánkat a Bayer Hungária által indított "Making Science Make Sense" (MSMS) Bayer MSMS Tudáspont programon, azóta több száz általános iskolás diáknak mutattuk meg, hogy a tüdő tulajdonképpen olyan, mint egy lufi, a csontok savoldhatóak, az idegrendszer pedig egy egyszerű LED sorral modellezhető.
Idén újult erővel vágunk bele a feladatba, több workshop, több diák, új tematika! Várunk minden alsó és felső tagozatos diákot előadásainkon!
Jelentkezés és egyéb információ: http://bayer.co.hu/msms/
Bővebb információ és leírás a sajtóközleményben, olvasásához kattints ide!

Dr. Jurányi Zsolt: Polip a bélben avagy daganatok tabuk nélkül


A hagyományos előadások kereteiből kilépve, egész rendhagyó lesz ez a prezentáció, ugyanis itt nem az előadó fogja "diktálni a tempót", hanem a kedves publikum.
Egy rövidebb elméleti felvezető után, egy elég kényes témát fogunk körbejárni. Kérdésekkel, hozzászólásokkal és tabuk nélkül kerülnek terítékre a daganatos megbetegedések. Továbbá ezeknek a kialakulása, rizikófaktorai, megelőzési és kezelési lehetőségei. Valamint a kezelési lehetőségek hatásai és kutatásai, mindemellett még sok más is. Az előadó jelenleg az Országos Onkológiai Intézet egyik kutató és diagnosztikai részlegének osztályvezető főorvosa.

Helyszín: Ch308
Időpont: szeptember 28. 19:00

Szakkollégiumi Napok 2015


Idén is hagyományainkhoz híven megrendezésre kerül a Szakkollégiumi Napok programsorozatunk. A programokról tájékozódhatsz a honlapunkon, ide kattintva.

SzASz patrónus választás

A szakkollégium iránt érdeklődők számára szakkollégiumon belüli patrónus-rendszert alakítottunk ki, melynek célja, hogy segítse a szakkollégium működésének megértését és gyorsítsa a beilleszkedést a társaságba.

Jelentkezni ezen a linken tudtok.

Nézzétek meg a bemutatkozó videónkat! A patrónusok:

Judit - Zsófi - Joci
Kata - Kriszti - Dani
Niki - Gyuszi - Marci
Andor - K. Peti - Eszti
Petra - Anna - Kolos
Flóra - Fanni - J. Peti
Feri - F. Peti